9 Ekim 2011 Pazar

Eşrefoğlu Dergisinden bir konu; "CAHİL OLMAK, CAHİL KALMAK" Seyit KARAKAYA

CAHİL OLMAK, CAHİL KALMAK


Hindistan da çok ünlü bir ressam varmış… Herkes bu ressamın yaptıklarını kusursuz kabul edecek kadar beğenirmiş. Ve onu; “ Renklerin Ustası” anlamına gelen Ranga Guru diye anarlarmış. Onun yetiştirdiği bir ressam olan Raçiçi eğitimini tamamlamış ve son yaptığı resmi değerlendirmesi için Ranga Guru’ya götürmüş. Ustası; “ Sen artık ressam sayılırsın Raçiçi, resimlerini bundan sonra halk değerlendirecek, bu resmi şehrin meydanına as, yanına da bir kırmızı kalem koy, beğenmeyenler beğenmedikleri noktaları işaretlesinler” demiş. Raçiçi denileni yapmış. Ve birkaç gün sonra resmi koyduğu meydana gelmiş, bakmış ki tüm resim çarpı işaretleriyle dolu… Hâliyle üzülmüş… Hocasına durumu anlattığında hocası onu teskin etmiş  ve resme devam etmesini istemiş. Raçiçi yeni bir resim yapmış, ustasına götürmüş. Ranga Guru; resmi tekrar şehrin meydanına koymasını, yanına boya, fırça koymasını ve beğenmeyenlerin, beğenmedikleri yerleri düzeltmesini rica eden bir yazıyı tablonun yanına asmasını söylemiş…

Birkaç gün sonra meydana giden Raçiçi, resmin aynen durduğunu, boya ve fırçaların hiç kullanılmadığını görmüş ve ustasının yanına giderek sevinçle durumu anlatmış.

Ranga Guru: “ Sevgili Raçiçi, sen birinci konumda insanlara fırsat verdiğinde ne kadar acımasız bir eleştiri sağanağı ile karşılaşabileceğini gördün. Hayatında resim yapmamış insanlar dahi senin resmini karaladı…
Oysa ikinci konumda onlardan hatalarını düzeltmelerini istedin, yapıcı olmalarını istedin. Yapıcı olmak eğitim gerektirir. Hiç kimse bilmediği bir konuyu düzeltmeye cesaret edemedi. Mesleğinde USTA olman yetmez Raçiçi, Bilge de olmalısın. Emeğinin Karşılığını, ne yaptığını bilmeyenlerden alamazsın. Onlara göre senin emeğinin hiçbir kıymeti yoktur.

Sakın Emeğini Bilmeyenlere Sunma ve Asla Bilmeyenlerle Tartışma.”

Not: Bazıları bilgiye ulaşmamıştır; bu türlerin cahilliği giderilebilir. Bazıları ise bilgiye ulaşmak istemez. Adamlıklarını makam-rütbe-parayla alakalandırırlar. Bilgileri olmadıkları gibi bilgisi olanları, emek verenleri karalarlar işte bu hastalıklı zihniyetler cahil kalmaya mahkumdur!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder